Adj mattot az Ulyssesnek!

Az Ulysses-küldetés
címmel online mesterkurzus James Joyce Ulysses című regényéről.

A MűGond harmadik mesterkurzusa - A nagy Dekameron-olvasás és a Digita' Commedia után - arra vállalkozik, hogy faltól falig haladva a modern világirodalom talán legfontosabb regényét összművészeti, filozófiai, urbanisztikai, természettudományos és nyelvi szempontból is átfogóan értelmezze. Az Ulyssesről szóló mesterkurzus 18–100 éves korig mindenki számára nyitott, angoltudás és irodalomtudományos előképzettségtől függetlenül.

Ugrok 1904. június 16-ra!

Kik ajánlják?
Kiknek ajánljuk?

A mesterkurzusról

Botrányos betiltás egész Amerikában és intellektuális forradalom világszerte. Ez volt az Ulysses első tíz éve. Lehet az elolvasása nélkül élni, de nem érdemes. Meg lehet próbálni egyedül is elolvasni, de a szöveg összetettsége miatt ezt a küldetést a legjobb közösségben teljesíteni, szakavatott vezetőkkel. A modern irodalom talán legfontosabb regénye egyetlen dublini napon, 1904. június 16-án játszódik. Miért ilyen felkavaró az Ulysses? Mert tabukat döntött meg. Mert a tizennyolc fejezet tizennyolcféle elbeszéléstechnikát alkalmazva forradalmasította az irodalom addig ismert formanyelvét. Mert láthatóvá tette azt, ami láthatatlan: a karakterek némának tűnő perceiben a gondolatfutamok szabad áramlását, másként szólva, felnyitotta az emberi elme és tudat ismeretlen tartományait. Mert úgy tudta a világirodalom elejét (Odüsszeia) átölelni, hogy közben megannyi kultúra váratlanul eredeti olvasztótégelyévé vált. Ezért azoknak, akiknek elfér az életükben egy megalkulvásoktól mentes könyvszerelem, ezt a küldetést kell abszolválniuk. Fogd meg Leopold Bloom és Stephen Dedalus kezét, szerezd be kedvezményesen a Helikon Kiadótól a saját Ulysses-példányodat, olvasd el faltól falig a szöveget, vegyél részt a 20 műgonddal értelmező előadáson, a négy extra alkalmon a MűGond értelmezői közösségében és mi Joyce-szal garantáljuk, hogy a katarzis nem marad el. Állítsd át a naptáradat 1904. 06. 16-ra most!

Kiknek ajánljuk?

    Azoknak, akik már belevágtak az Ulysses olvasásába, de unták és megfogadták, hogy ezt többet nem. Trust us, más lesz most! Azoknak, akik még nem olvasták. Mert a Grand Canyonban és az Ulyssesben közös, hogy egyszer életében mindenki szelfizne vele, de a különbség az, hogy ez az olvasójegy sokkal olcsóbb, mint az a repülőjegy, ráadásul felszálláskor mi covid-tesztet sem kérünk. Kocsmárosoknak, orvosoknak, jogászoknak, sales-eseknek, prostituáltaknak, bankároknak, jezsuitáknak. Mert ti mind részei vagytok ennek a könyvnek. Azoknak a tanároknak és középiskolai diákoknak, akik azt hiszik, hogy az idén százéves regénynél van jobb, szabadon választható tétel. Ha villantani akarsz emelt szinten, válaszd az Ulyssest. A mesterkurzus végére többet fogsz tudni a regényről, mint bárki az érettségi bizottságban. Egyetemistáknak. Mert Joyce főműve is integrál, kocsmadalokat zeng, migrál, marketinggyakorlatot folytat, térképet rajzol, építkezik, kreatívan ír, edzi a karodat, mikro és makro szinten gondolkozik. Röviden: jobb, mint a szakmai gyakorlatod, mert azt mindenki meg fogja csinálni, de kiemelkedni csak te fogsz, aki olvastad az Ulyssest. Kismamaként. Mert épp egy trimeszter alatt a végére érsz a mesterkurzusnak és a Harvard kutatásai szerint a prenatális fejlődésben ez az U-vitamin is aranyat ér. Nyugdíjasoknak. Mert ti már tudjátok, hogy mi a lényeg. A Joyce szövegét visszautasító angliai és amerikai Kiadóknak. Mert valamit nagyon benéztek.

Kik ajánlják?

Mesterkurzusunkat ők ajánlják:

„Joyce a könyvtárost nagy zavarból menti meg. Ahelyett, hogy a XX. századból ötven fontos írót kellene fölvennie úgy, hogy abból a lényeg kimaradna, fölveheti egyedül Joyceot úgy, hogy abban a lényeg benne van. Igaz, hogy az Ulysses és a Finnegan egymástól úgy különbözik, mintha az utóbbit a nagyapa írta volna, az előbbit az unoka. De Joyceban, mint oly sok nagy íróban, három nemzedék találkozik. Ő már most úgy ír, mint ahogy száz év múlva a legnagyobbak fognak. Joyce egyébként az írás csodája, ő az írók Demosthenese. Demosthenes dadogott és rángatózott és mégis Athén legnagyobb szónokává tudta magát tenni. Joyce is ilyen dadogó volt. Nem tudott írni. De szorgalommal a század legnagyobb stilisztájává lett. Mert lehetetlen, hogy valaki egészséges alapokról elindulva az írásnak ilyen mestere lehessen.” /Hamvas Béla/

„Az Ulysses verbális ragyogása elegendő ahhoz, hogy egy légiónyi regényt ellásson, mégis érezzük, hogy ennek a könyvnek a világirodalom kánonjában betöltött központi helye túlmutat Joyce stílusain, olyan mesteri, mint az összes együttvéve.” /Harold Bloom/

„Végre sikerült beszereznem az Ulyssest. Bárcsak sohasem olvastam volna el. Amikor elolvasok egy ilyen könyvet, aztán folytatom a saját írói munkámat, úgy érzem magam, mint egy eunuch, aki elvégzett egy hangképzési tanfolyamot és egész jól el tudja adni magát basszusként vagy baritonként, de ha jól figyelsz, most is kihallod a hangjából a régi jó fejhangú nyivákolást.” /George Orwell/

Program

A kurzus beharangozója
A bemutató itt nézhető vissza.

Bevezetés az Ulysses olvasásába (Inyenesen megtekinthető):
https://youtu.be/xY5D-KTc1v4

Első fejezet: Télemakhosz (7–27 pp.)

Második fejezet: Nestor (28–40 pp.)

Harmadik fejezet: Próteusz(41–55 pp.)

Negyedik fejezet: Kalüpszó (59–74 pp.)

Ötödik fejezet: A lótuszevők (75–91 pp.)

Hatodik fejezet: Hádész (92–120 pp.)

Hetedik fejezet: Aiolosz (121–155 pp.)

Nyolcadik fejezet: A laisztrügónok (156–189 pp.)

Kilencedik fejezet: Szkülla és Kharübdisz (190–224 pp.)

Tizedik fejezet: A bolygó sziklák (225–261 pp.)

Tizenegyedik fejezet: A szirének (262–299 pp.)

Tizenkettedik fejezet: A küklopsz (300–353 pp.)

Tizenharmadik fejezet: Nauszikaá (354–390 pp.)

Tizennegyedik fejezet: A Naptitán marhái (391–435 pp.)

Tizenötödik fejezet: Kirké (436–546 pp.)

Tizenhatodik fejezet: Eumaiosz (549–602 pp.)

Tizenhetedik fejezet: Ithaka (603–675 pp.)

Tizennyolcadik fejezet: Pénelopé (676–724 pp.)

Összefoglalás

Extra előadások:

Zenei motívumok az Ulyssesben: Mona Dániel zenetörténész

Az Ulysses közép-európai utalásai: Dr. Takács Ferenc ny. egyetemi docens

Az Ulysses természettudományos megközelítése: Imre Sándor akadémikus

Urbanisztika és építészet az Ulyssesben: Dr. Gunther Zsolt Ybl-díjas építész

Előadók

Hoványi Márton

Dr. Hoványi Márton Az Ulysses-küldetés mesterkurzusának vezetője, a MűGond társalapítója. 2017-ben szerzett Ph.D. fokozatot összehasonlító irodalomtudományból az ELTE BTK-n, a PPKE HTK-n jelenleg doktorjelölt katolikus teológusként. Az MTA BTK tudományos segédmunkatársaként (2013–16), vendégkutatóként a K.U. Leuvenen (2012), az Oxfordi Egyetemen (2015) és a Yale Egyetemen (2018–19) dolgozott, jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE TÓK-on. 2020-ban A nagy Dekameron-olvasás című, 100 napos, online mesterkurzus vezetője volt, 2021-ben pedig a Dante Isteni színjátékáról szóló Digita' Commedia kurzust vezette.
Bővebben

Gunther Zsolt

Gunther Zsolt DLA Ybl-díjas építész, aki doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen szerezte hazai (BME) és külföldi tanulmányok (Universität für angewandte Kunst Wien) után. Urbanistaként kezdte pályáját Budapesten, építészként később Hollandiától, Ausztriáig szerzett tapasztalatot. Saját építészirodáját, 3h néven 1994-ben alapította Csillag Katalinnal közösen, amely azóta számos nemzetközi és hazai díjat nyert el. Előadásában Joyce Dublinban játszódó nagyregényének szövevényes urbanisztikai és építészet(elmélet)i kérdéseivel foglalkozik.

Takács Ferenc

Dr. Takács Ferenc Ph.D. ny. egyetemi docens. 1972-től tanított angol irodalomtörténeti kurzusokat az ELTE BTK-n. Félszáz anglisztikai, amerikanisztikai és irlandisztikai szaktanulmány szerzője. A Magyarországi James Joyce Társaság elnöke a 2002-es alapítás óta. James Joyce munkásságával kapcsolatos írásainak gyűjteménye: A hérosz és a kultusz. James Joyce-tanulmányok / The Hero and His Cult. Essays on James Joyce címmel jelent meg a L'Harmattan kiadónál. Az Ulysses-küldetés extra előadójaként A küklopsz fejezet magyar és közép-európai utalásairól tart előadást.

Imre Sándor

Imre Sándor villamosmérnök a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA levelező tagja. Szakterülete a vezetéknélküli és mobil hálózatok, valamint a kvantuminformatika és kommunikáció. A Digita' Commedia egyik előadója volt 2021-ben. Az Ulysses-küldetés extra előadásainak egyikét vállalva, arra keresi a választ, hogy a természettudományok hogyan jelennek meg Joyce nagyregényében. Mi az, ami tudománytörténeti jelentőségű az Ulyssesben? Vigyázat, nem csak mérnököknek!


Mona Dániel

Mona Dániel zenetörténész szereti a klasszikus zenét, és minden erejével azon dolgozik, hogy ezt a zeneszeretetet mások is megismerjék, átérezzék. Igen, ez is egy foglalkozás. A Liszt-kukacok Akadémiája és a Magyar Állami Operaház műsorvezetőjeként, a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjeinek házigazdájaként és KameraZene című videósorozatának arcaként is arra törekszik, hogy hidat építsen a közönség és a „komoly” zene közti képzeletbeli szakadék fölé. Külön öröm számára, amikor – mint az Isteni színjáték esetében – más művészeti ágak élvezetéhez kapcsolódik a zene, hiszen ebből is látszik, hogy a zene a történelmünk és a mindennapi életünk szerves része. A Digita' Commedig előadója volt 2021-ben, most az Ulysses zenei vonatkozásairól tart előadást.

Dr. Hoványi Márton Az Ulysses-küldetés mesterkurzusának vezetője, a MűGond társalapítója. 2017-ben szerzett Ph.D. fokozatot összehasonlító irodalomtudományból az ELTE BTK-n, a PPKE HTK-n jelenleg doktorjelölt katolikus teológusként. Az MTA BTK tudományos segédmunkatársaként (2013–16), vendégkutatóként a K.U. Leuvenen (2012), az Oxfordi Egyetemen (2015) és a Yale Egyetemen (2018–19) dolgozott, jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE TÓK-on. 2020-ban A nagy Dekameron-olvasás című, 100 napos, online mesterkurzus vezetője volt, 2021-ben pedig a Dante Isteni színjátékáról szóló Digita' Commedia kurzust vezette.
Bővebben

Dr. Takács Ferenc Ph.D. ny. egyetemi docens. 1972-től tanított angol irodalomtörténeti kurzusokat az ELTE BTK-n. Félszáz anglisztikai, amerikanisztikai és irlandisztikai szaktanulmány szerzője. A Magyarországi James Joyce Társaság elnöke a 2002-es alapítás óta. James Joyce munkásságával kapcsolatos írásainak gyűjteménye: A hérosz és a kultusz. James Joyce-tanulmányok / The Hero and His Cult. Essays on James Joyce címmel jelent meg a L'Harmattan kiadónál. Az Ulysses-küldetés extra előadójaként A küklopsz fejezet magyar és közép-európai utalásairól tart előadást.

Gunther Zsolt DLA Ybl-díjas építész, aki doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen szerezte hazai (BME) és külföldi tanulmányok (Universität für angewandte Kunst Wien) után. Urbanistaként kezdte pályáját Budapesten, építészként később Hollandiától, Ausztriáig szerzett tapasztalatot. Saját építészirodáját, 3h néven 1994-ben alapította Csillag Katalinnal közösen, amely azóta számos nemzetközi és hazai díjat nyert el. Előadásában Joyce Dublinban játszódó nagyregényének szövevényes urbanisztikai és építészet(elmélet)i kérdéseivel foglalkozik.

Imre Sándor villamosmérnök a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA levelező tagja. Szakterülete a vezetéknélküli és mobil hálózatok, valamint a kvantuminformatika és kommunikáció. A Digita' Commedia egyik előadója volt 2021-ben. Az Ulysses-küldetés extra előadásainak egyikét vállalva, arra keresi a választ, hogy a természettudományok hogyan jelennek meg Joyce nagyregényében. Mi az, ami tudománytörténeti jelentőségű az Ulyssesben? Vigyázat, nem csak mérnököknek!


Mona Dániel zenetörténész szereti a klasszikus zenét, és minden erejével azon dolgozik, hogy ezt a zeneszeretetet mások is megismerjék, átérezzék. Igen, ez is egy foglalkozás. A Liszt-kukacok Akadémiája és a Magyar Állami Operaház műsorvezetőjeként, a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjeinek házigazdájaként és KameraZene című videósorozatának arcaként is arra törekszik, hogy hidat építsen a közönség és a „komoly” zene közti képzeletbeli szakadék fölé. Külön öröm számára, amikor – mint az Isteni színjáték esetében – más művészeti ágak élvezetéhez kapcsolódik a zene, hiszen ebből is látszik, hogy a zene a történelmünk és a mindennapi életünk szerves része. A Digita' Commedig előadója volt 2021-ben, most az Ulysses zenei vonatkozásairól tart előadást.

Támogatóink